Ervaring werk

Gepubliceerd op 23 april 2024 om 06:00

Hoii,

Zoals velen van jullie weten werk ik fulltime als kassamedewerkster bij de Jumbo. En daar valt veel te beleven omdat ik constant in contact ben met mensen. In deze post wil ik jullie meenemen met een bijzondere ervaring. Ik schrijf volledig uit mijn ervaring, mijn kant van het verhaal. In mijn eigen woorden beschreven. Ik heb van iemand geleerd dat er 3 kanten zijn van het verhaal. Mijn ervaring, die van degene waar het over gaat en je hebt de waarheid. Dus ben je benieuwd naar mijn ervaring? Lees dan gauw verder.

 

Het was op een donderdag net na 18:00 uur. Ik was net afgewerkt. Ik was op weg om mijn spullen te pakken. En in het gangpad waar ik liep zag ik een mevrouw beetje zoekend naar de wasmiddel kijken. Het was niet zomaar een mevrouw, maar een belangrijke mevrouw binnen de Jumbo. Omdat ik vorige keer niet echt de beste indruk op haar had gemaakt dacht ik er goed aan te doen om haar even op weg te helpen. Ik was de eerste keer dat ik haar zag bezig met aan mijn nagels te pulken. 

Ik vroeg aan haar waar ze naar op zoek was. Ze zocht naar een soort wasmiddel, weet zo niet meer welke. Maar dat doet er ook niet echt toe. We hadden het erover welke verpakking het voordeligst zou zijn. Ze zei dat ze daar wel op moest letten. Ik zei dat ik het begreep omdat ik zelf ook oplet met hoeveel ik uit besteed, want boodschappen zijn nou eenmaal niet goedkoop. Ze zei daarna dat ze het gewoon leuk vond en dat het niet perse om het geld ging. Voor mij kwam ze toen al best neerbuigend over. 

Tijdens dat ik haar aan het helpen was, keek ik naar de producten en prijzen. Ik zag toen dat er een fout was gemaakt met vullen. En dat zei ik ook tegen haar, omdat we het verwarrend vonden dat de 1 goedkoper was dan de ander. Ik gaf toen aan dat ik het zou doorgeven aan een van de medewerkers op DKW zodat het goed gezet kon worden. Ook om verwarring voor andere klanten te voorkomen zei ik. Toen vroeg ze aan mij van of ik daar de directrice ben. Ik vond dat geen relevante vraag, omdat het duidelijk te zien is dat ik kassa kleren draag. Dus ik zei van nee ik werk gewoon bij de kassa afdeling, maar ik vind dat ik dit wel moet aangeven zodat het goed gevuld kan worden om verwarring te voorkomen. Ik voelde me toen minder op mijn gemak, maar toen werd het naar mijn gevoel nog erger.

Ze vroeg me naar mijn naam en vroeg waar ik vandaan kom. Ik vertelde mijn naam en toen was het van je komt zeker uit China. Ze liet me nog niet eens uitpraten, ik kwam niet verder dan mijn naam. Dus ik zei zo nee ik ben Indo. Waarop zij zegt oh is soort van hetzelfde is ook uit die streek. Daarna vroeg ze aan mij hoe lang ik hier al woon. Ik licht geïrriteerd, maar liet het niet merken zei dat ik hier in Nederland geboren ben. Zij vroeg toen aan mij of mijn ouders daar wel vandaan komen. Ik zei tegen haar van wel. Ik had echt geen energie meer om alles uit te leggen. En dat ben ik haar ook niet verplicht. Daarna bedankte ze me voor de hulp. Ik wenste haar een fijne avond.

De reden waarom ik hierover schrijf is, omdat ze naar mij best neerbuigend en met racistische trekjes overkwam. Ik wil hiermee niet zeggen dat ze racistisch is, maar zo kwam ze wel over naar mij. 

Ik vind dat ze neerbuigend overkwam door aan mij te vragen of ik hier de directrice ben. Ze zei het ook op zo'n manier van oh en jij bent hier zeker de directrice. Als ik op haar over kwam alsof ik beter ben dan de rest door gewoon te zeggen dat ik het zal oplossen dan heeft ze het mis. Het was gewoon goedbedoeld om verwarring te voorkomen. Het is ook gewoon duidelijk te zien dat ik kassa kleding aanheb. En ook dat we het hadden over op de prijzen letten. Zij vond het namelijk gewoon leuk om erop te letten. Maar ik doe het met een doel. Dus toen zij zo zei van nee vind ik gewoon leuk kwam zij over op mij alsof ik niet veel te besteden heb. Omdat ik dat gewoon eerlijk aangaf dat ik op mijn portemonnee let. Ik kan niet in haar portemonnee kijken natuurlijk, maar ik gok wel dat zij het breder heeft dan ik. Daarom vind ik dat ze ook gewoon anders kon reageren. 

Waarom ik het een beetje racistisch vind is omdat ze er al meteen vanuit ging dat ik uit China kom. Zonder mijn antwoord af te wachten. Dan heb ik eigenlijk al geen zin meer om een gesprek aan te gaan, maar ik bleef gewoon beleefd. Waarom ik zei dat ik Indo ben is omdat ik misschien alles zou moeten uitleggen. En omdat ze al ergens gewoon vanuit ging zonder enige reden. Ik ben een Javaan, en mijn voorouders zijn van Java naar Suriname gegaan. Mijn ouders komen uit Suriname, maar ik had echt geen energie meer om dat te vertellen. Vooral omdat ze al ergens vanuit ging en omdat ze zo neerbuigend op mij overkwam.

 

Dit was mijn ervaring. En zo heb ik er wel meer. Als jullie het leuk vinden zal ik meer ervaringen delen. De reden waarom ik hier over schrijf is omdat ik niet de enige ben. Ik ben niet de enige die dit soort gelijkmatige dingen meemaak. Ik wil hier niet zielig mee doen, maar gewoon laten weten dat dit echt niet oke is. En dat dit gewoon nog gebeurd in het dagelijks leven terwijl we al in 2024 leven. Dan zou dit soort gedrag al weg moeten zijn omdat we best lang in zo'n multicultureel land leven. Willen jullie meer ervaringen laat dan een comment achter, wie weet deel ik er nog meer.

Liefs, Allisha

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.